1 Ağustos 2013 Perşembe

Hasankeyf Yok olmasın!

     Güneş Hasankeyf'te doğar, Dicle'de parlar.

Hasankeyf, Batman'a bağlı olan iki yakasını Dicle Nehrinin ayırdığı tarihi bir ilçedir. Artuklulu mimarisinin özelliklerini yansıtan ve içerisinde antik bir kent barındıran Hasankeyf'in Ilısu Baraj Projesiyle sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu birçoğunuz biliyorsunuzdur. Bilmiyor da olabilirsiniz zira birçok ünlü ismin (Sezen Aksu, Tarkan vs.) gidip orada bu projenin durdurulması için konser vermesi, yapılan eylemler pek basına yansımamıştı. (şaşırmadık değil mi?) Geçen sene küçük  güneydoğu gezimizle (daha sonra detaylı anlatacağım.) tanıştığım ancak "içerisinden taşlar düşüyor" gibi Hasankeyf yok olmasın projelerine tepki olarak alınan karardan dolayı tam olarak gezemediğimiz Hasankeyf'i bir kere görmek bile kentin güzelliği karşısında büyülenmeye yetiyor. 3-4 saatlik Hasankeyf gezimizde gelen yabancı turist sayısı ise beni gerçekten çok şaşırttı. Bizlerden daha fazla bu cinayetin yabancı basında yer alması ise trajıkomik.
  Geçen gün tesadüfen gördüğüm Ilısu baraj projesinin başlatılmasından sonra evlerinden ve mağralarından çıkartılan insanlar için yapılan TOKİ evleri (tarihi bir mirası yok edip, yerine dikilen "tarihsel dokuyu barındıran" beton binalar) durumun vehametini ortaya koyuyor.


  Objektifimden yansıyan Hasankeyf...




Hasankeyf çarşısı; halkın bir kısmı hayvancılığın ölmesi ve evlerinden olmaları gibi sebeplerle  göç etmiş kalan kısım ise yaptıkları dokuma halı, eşarp ve kente özgü simgelerle para kazanmaya çalışıyor. Ancak getirilen yasak nedeniyle turist sayısında bir hayli azalma var. Yine de Hasankeyf'liler evlerini bırakmak istemiyor. 










  Köprünün üzerinde bir ev inşaa edilmiş ve evin sahibinin köprünün kendisine ait olduğuna dair Osmanlı devletinden alınmış tapusu var. 



Birkaç yıl öncesine kadar (yani Ilısu projesi ortaya atılmadan önce) bir çok kişi bu görünen mağaralarda ikamet ediyormuş. Mağaraların içerisi yazın 40 derece sıcakta bile içeride klima varmışçasına serin.



Detaylı bilgi için doğa derneğinin başlatmış olduğu Hasankeyf yok olmasın projesini inceleyebilirsiniz. http://www.dogadernegi.org/hasankeyf-yok-olmasin.aspx



#direnhasankeyf !
Ne yazık ki ülkemiz koşullarında yok olmakla karşı karşıya olan tek miras Hasankeyf değil. Bu tarz olaylara sessiz kalmayalım, yok edilmek istenen bizim tarihimiz, bizim mirasımız.
Vaktiniz varsa bu videolarada göz atmanızı tavsiye ederim.

Okan Bayülgen - Hasankeyf'i Bilir Misin?



Hasankeyf (Documentary)


DAMOCRACY - Türkçe


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder